Martinské rohlíčky recept a něco navíc

11. listopadu 2015 v 12:09 | verunnka |  maminčiny recepty
a dnes máme Martina

sněhu ,
který by Martin měl podle pranostik přivézt jsme se nedočkali
a jen tak asi nedočkáme Smějící se


ale jsou i věci
které k Martinovi také patří

ale on nám je nedoveze
a naopak se o ně musíme postarat sami
a kromě pečené husy
/ my její obměnu v podobě kachny budeme mít v sobotu a já už se moc těším/

jsou to i třeba rohlíčky plněné mákem Smějící se


no a my si je dneska spolu upečeme


potřebovat na ně budete budete :

11 dkg másla
5 dkg moučkového cukru
2 žloutky
citronová kůra
38 dkg hladké mouky
troška soli

a na kvásek : 2 dkg droždí
2,5 dl vlažného mléka
1 rovná lžíce cukru

Máslo s cukrem šleháme do pěny, přidáme žloutky, citronovou kůru a šleháme do zhoustnutí Smějící se
přidáme kvásek, mouku a sůl
a vypracujeme těsto
někdy je potřeba přidat ještě trošku mouky aby nelepilo
a dáme vykynout

a pak záleží jak chcete mít velké rohlíčky
podle toho těsto rozdělíte na příslušné díly Smějící se
my dnes pekly z dvojé dávky
a tak pak mamina těsto rozdělila na 4 díly

každý vyválela do kruhu
a ten pak rozdělila jen na šest dílů
/ to aby rohlíčky byly větší/
kdo chce rohlíčky malé kruh rozdělí na víc dílků



naplníme mákem a zavineme Smějící se

a dáme na plech ještě pěkně dokynout
my jsme je takhle pěkně v teple a pod utěrkou nechaly ještě asi půl hodiny



pak je potřeme vajíčkem
posypeme plátky mandliček
a dáme péct na 180 asi na 25 minut Smějící se


a máme upečeno S vyplazeným jazykem



pocukrujeme
a to docela dost Smějící se



a můžeme baštit Mrkající




a ještě vám prozradím
že kromě maku
tyhle rohlíčky náramně chutnají i s oříškovou náplní a nebo povidlama S vyplazeným jazykem


a ještě k Martinovi

V dnešní den na Martina :
  • Čeledi končívala sjednaná služba, dostávala mzdu a hledala nového hospodáře, případně o rok prodlužovala dohodu.

  • V tento den se uzavíraly smlouvy mezi obcí a obecním pastýřem, ovčákem, ponocným a dalšími lidmi.

  • Konávaly se dobytčí či výroční trhy.

  • Na mnoha místech se konaly poutě, neboť sv. Martin byl patronem koní. Hojně se pořádala martinská posvícení.

  • Toho dne se hodně slavilo a existují hojné záznamy o rozpustilostech, ba i výtržnostech, prováděných "martínky" - čeledí.

  • Tradici, zvláště ve vinařských oblastech neb je Martin také patronem vinařů, má v tento den také slavnost nového vína - vína Svatého Martina, prvního vína toho roku


A jestli víte,
proč jsou Martinské koláče zahnuté?

Svatý Martin měl prý nevlastní matku, která ho chtěla otrávit.
Tak když pekla rohlíky, dala do jednoho jed. Aby ho potom poznala, tak ten s jedem zahnula.
Když je pak upekla, byly zahnuté všechny...



mějte moc hezký
a tak už trochu předadventně voňavý den


u nás voní po citronové kůře, perníku a rumu co mamina přidala do maku
a po vanilce co s ní jsou rohlíčky pocukrovaný Smějící se




a odpoledne budeme ještě šmodrchat, nebojte

a jen tak naokraj
malá Baruška poté co
umyla okna
uvařila oběd
pouklízela
vykrámovala tašku s nákupem
a před chvílí roztahala plyšáky po celým bytě
teď spokojeně chrní s plným bříškem stočená do klubíčka v rohu gauče Mrkající

když jsem ji teď fotila
tak malinko procitla
ale teď už zas má půlnoc


 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Anita Anita | E-mail | 11. listopadu 2015 v 13:11 | Reagovat

Ahoj Verunko,a já zrovna uvažuju co upéct,daly jste mi s maminkou super inspiraci.Poobědvali jsme s manželem segedínský guláš s hrnkovýma knedlíkama,on teď chrní na gauči(má nemocenskou)a já chvilku jsem na pc a pak jsem si řekla,že musím něco upéct ke kávičce.A to ještě zítra budu mít návštěvu.Malinká je teď se svou maminkou na procházce,tak já se dám do díla,pokud mám klid.Moc Vás všechny zdravím,papa Anita

2 Dana Dana | 11. listopadu 2015 v 13:11 | Reagovat

Verunko, děkuji za recept a krásné povídání. Martinské rohlíčky mám taky moc ráda, nejraději je mám s ořechovou náplní. Přeji krásný den. :-)

3 Very Very | 11. listopadu 2015 v 14:08 | Reagovat

[1]: Anito ahoj,
jé tak to je prima no a my už jich máme necelou polovinu , mamina jich část zabalila taťkovi sebou když je do Paky za chlapama na stavbu, tak i pro ně :-)
tak ať chutnají a měj se moc hezky a ahoj :-)

4 Very Very | 11. listopadu 2015 v 14:09 | Reagovat

[2]: Danuško ahoj,
děkuju a měj taky hezký zbytek středy :-)

5 Aťka Aťka | 11. listopadu 2015 v 15:06 | Reagovat

Verunko, martinské rohlíky jsem ještě nepekla,nechám si je jako inspiraci pro příští rok, protože doma Martina mám a manžel se 11.11. narodil, a protože mám dnes oba chlapíky doma, tak jsme obědvali kačenku ve všední pro nás sváteční den, a místo dortíku byly čtyři takový frgály, každému s náplní co má kdo rád,a taky víme že dnes je v Belgii státní svátek a tak se máme svátečně všichni, ty víš Very ;-)
Přeju i vám pod horami vydařený svatomartinský den, i když nepřijel na bílém koni, což nám zrovna letos vůbec neva :-)

6 BLANKA BLANKA | E-mail | 11. listopadu 2015 v 15:33 | Reagovat

Very, krásné povídání s vůní vanilky i s trochou nostalgie ze starých časů:-). Já mám také doma Martina, místo husy už byla kachna tento víkend a místo martinských rohlíků k jeho svátku piškotový dort s želé a mandarinkami, tak jak to má rád.
Baruška toho stihla dnes opravdu na tak malého pejska moc! Hlavně se jí moc povedly martinské rohlíky:-)

7 Libby Libby | E-mail | Web | 11. listopadu 2015 v 15:54 | Reagovat

Very rohlíčky musí být mňam :-P Baruška je z toho pomáhání pěkně zničená :-) Děkuju za povídání o Martinovi a ni jsem všechno nevěděla a můj zeť se taky jmenuje Martin ;-) Verunko, příjemný podvečer ;-)

8 KLARA KLARA | 11. listopadu 2015 v 15:56 | Reagovat

VERUNKO,TO JE KRASNE POCTENICKO A TY ROHLICKY?!NO TO JE NADHERA.MAMINKA JE MOC SIKOVNA.JA CHCI TAKY.....MNAM.PA-PA KLARA-OKURKA :-)

9 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 11. listopadu 2015 v 18:45 | Reagovat

Super inspirace, ale udělám oříškové, mňam a Barunka je teda akční:-) co ona všechno stihne :-D

10 Jindra Jindra | 11. listopadu 2015 v 19:26 | Reagovat

Rohlíčky jsem nestihla upéct ač máme Martina doma, byla jsem celý den u maminky. Ale vy je máte nádherné  dobroučké :-)

11 Alča Alča | 11. listopadu 2015 v 19:39 | Reagovat

Veru krásné povídání, martinské rohlíčky máte uplně výstavní 8-) já je ještě nikdy nepekla, dneska už to asi nestihnu, ale martinskou hostinu si necháme na sobotu, to bude fakt husa, vždy jsem dělala také kachnu, ale letos bylo přání mít husu 8-) tak udělám i ty rohlíčky, když hostina, tak pořádná :-P
a dneska večer si dáme jenom svatomartinské víno ;-) Baruška pěkně odpočívá, je vidět, že má za sebou celodenní kolotoč :-D Veru mějte prima večer a ahojda :-)

12 Majka Majka | 12. listopadu 2015 v 7:33 | Reagovat

Veru, rohlíčky máte parádní. můžu vám napsat svůj recept po mamince?
Martinské rohlíčky:
44 dkg mouky /napůl hladká a polohrubá/
1 vajíčko
1 žloutek
1/2 kostky droždí
1 dl mléka
25 dkg tuku /dávám půl másla a půl sádla/

zadělat klasické těsto, ale nenechává se kynout, rozdělí se na 4 bochánky, vyválí na kola a ta rozdělí na 8 dílů, plním ořechovou nebo makovou nádivkou a smotám (celkem tedy 32 rohlíčků) potřu vajíčkem, posypu mandličkama a peču.
jsou dobré i druhý a třetí den, když se náhodou nesní.

omlouvám se, že jsem se sem tak vetřela se svým receptem, ale třeba ho taky někdy zkusíte.
Majka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama