džem vonící po vánocích

21. července 2015 v 10:46 | verunnka |  Vánoce - Recepty
no opravdu S vyplazeným jazykem

takhle džem děláme už asi třetím rokem
ale vždycky jsem o tom v tenhle čas zapomněla napsat
a vzpomněla si na to až na vánoce
no a to bylo o ničem, když nebyl zrovna rybíz, že jo Úžasný


takže letos hurá já si vzpoměla / ale i díky mamině/
a tak se můžeme na tu naši malou džemovou vychytávku zrovna mrknout


džem z červeného rybízu děláme úplně klasicky
nejdřív a to většinou já
protože mě to fakt baví
zasednu k rybízu,
pokud je sluníčko nasadím slamák a trhám a trhám a trhám
a trhám zrovna už i bez šťopek


doma pak rybíz propláchnem
dáme do hluboké mísy a tyčovým mixerem pěkně rozmixujem
směs potom protlačíme přes jemný cedník
a zbavíme se tak semínek

to přeceděné dáme do kastrolu
a teď přijde ta naše tajná indegrience a tou je vanilka


a vanilka proto
že tenhle džem používáme na vánoce na mazání lineckého
a k němu vanilková chuť a vůně prostě patří Smějící se


na kilo vymačkané rybízové směsi dáváme semínka z jednoho vanilkového lusku

a pak dál už vaříme jako každý jiný džem za pomocí Gelfixu Smějící se
no a ta sem tam černá ďobka v džemu jsou právě semínka vanilky





vanilka džem nejenže krásně ovoní ale i na chutí zjemní
a v cukroví mu to moc sluší a nám pak i chutná Usmívající se



a lusk z kterého vyškrábete semínka určitě nevyhazujte
nakrájejte ho na menší kousky a ty pak nechte pár dnů vyschnout
potom si dejte do mixeru cukr krupici nebo krystal
do to přidejte nadobro suché ty kousky vanilkové lusku
a společne pomixujte
no a během chvilky tak máte svůj domácí vanilkový cukr S vyplazeným jazykem


a když už jsme teda v kuchyni tak dobře

já vím že na tyhle fotky čekáte
ale my zas čekáme ještě na dodělání nábytku do chodby
/ pan truhlář nám onemocněl a tak musíme ještě chvíli vydržet/
a já bych ty fotky pak chtěla dát až to bude opravdu vše tak jak má být Smějící se


navíc mamina nepospíchá s doplňkama do kuchyně
má už od loňska na nějaké zálusk z Itálie
a tak trpělivě čeká na začátek září až si je tam koupí

tak aspoň teď kousínek z dnešního rána než se mamina pustila do vaření Smějící se


mějte moc hezké odpoledne

u nás po ranním dešti není zas ani památky
a sluníčko se už zas ukazuje ve své plné parádě Smějící se

tak zatím ahoj


a dala jsme anketu o ovoci
a i přes trable z minulého týdne jsem hlasovala jak jinak než pro třešně

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Aťka Aťka | 21. července 2015 v 11:17 | Reagovat

Verunko, na linecké máme nejraději marmošu z červeného rybízu, jestli ještě nějáký seženu, vyzkouším tu vaši vychytávku, svuj už mám otrhaný, super taky je , že ten lusk jde vlastně spotřebovat celý :-)
Kuchyňku máte utulnou a u nás taky už dlouho nespadla ani kapka, doma mám dnes 28stupňů, pěkný den :-)

2 JANA JANA | E-mail | 21. července 2015 v 11:22 | Reagovat

VERUNKO, NÁDHERNÁ KUCHYNKA UPLNĚ IDEÁLNÍ, TO SE MAMCE A TOBĚ KRÁSNĚ VAŘÍ,NO A TO OKÉNKO NEMÁ CHYBU. VESELÉ DŽEMOVÁNÍ KRÁSNÝ DEN :-)  :-) JANA POZDRAV RODIČŮM A BARUŠCE

3 Lenka Lenka | 21. července 2015 v 13:36 | Reagovat

Verunko,fakt jsem na fotečky čekala,(a určitě ne jen já).Kuchyňka malinká,ale útulná.Moc pěkně jste si ji vymyslely.A na tu myčku,jste s taťkou mamku zlomili?Mějte se krásně a ať se vám v nové kuchyňce dobře vaří.Pa LenkaK. :-P

4 Majka Majka | 21. července 2015 v 13:44 | Reagovat

Verunko, krásná kuchyňka, jen co je pravda. a u nás se teď taky pořád marmeládkuje.
krásný den Majka

5 IVETA IVETA | 21. července 2015 v 14:02 | Reagovat

Krásná kuchynka,to se vám opravdu povedlo.Rybízová marmeláda s vanilkou dobrý nápad.Bublanina výborná,ty recepty od vás nezklamou.Tak už se těším na další.Přeji pěkný zbytek dne.

6 Alča Alča | 21. července 2015 v 14:38 | Reagovat

Ahoj Verunko, tak připomenout vánoce v létě snad umíš jenom ty :-D máte prima vychytávku ;-) ale mně zaujal i ten lusk, já ho vždy cpu do cukřenky celý 8-O kuchyňku má mamina parádní :-) u nás asi dvakrát byla pětiminutovka deště, ale vůbec se neochladilo, je strašné dusno 8-) Veru prima letní den vám všem přeju a mějte se krásně :-) ahojda :-)

7 eva eva | E-mail | 21. července 2015 v 20:54 | Reagovat

Veru,ta kuchyňka nebude asi zase tak malá,protože je do ELKA a my s ní vidíme jen kousínek. Vypadá i ten kousek moc pěkně. Už se těším na další fotky. Baruška se už také pomaloučku učí psát a to je moc dobře, jsme na to totiž tady na blogu zvyklí (vlastně zvyklé) :-). Je to miláček a to,jak má ráda vodu je opravdu zajímavé. Nebojí se ani na matraci. Jsem zvědavá,co bude říkat :-D až uvidí moře :-)

8 Jindra Jindra | 21. července 2015 v 21:52 | Reagovat

Veru, krásné to máte už teď, já dneska nadávala jak špaček, mám malou kuchyň, vařila jsem zase jak pro regiment a dostala jsem 20kilo okurek. To je fajn, ale vedro a ještě mi do ní celé odpoledne až do večera svítí slunce. ty okurky přišly v poledne, tak co jsem měla dělat. zataženo kvůli očím mít nemůžu, tak jsem byla vzteklá. Rybíz jsem dneska poprvé zkoušela na způsob brusinek, tak jsem zvědavá :-) Měj se a pozdravuj rodiče a podrbej malou uličnici :-)

9 Jany Jany | 25. června 2016 v 19:47 | Reagovat

Letos po prvé jsem dělala marmeládu z malin a muchovníku. Skvostná!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama