Dalamánky recept

30. května 2014 v 6:06 | verunnka |  maminčiny recepty
dnes to budeme mít s tím receptem hodně rychlé a jednoduché

nejdřív Vám ale všem popřeji moc hezké ráno

na chatě nemám váhu
však ani moc mi to nevadí
nerada vážím
a tak většina mého vaření se opravdu obejde bez váhy

a váhu opravdu používám jen u těch receptů
u kterých to je nezbytně nutné

dalalámky jsem dělala podle našeho oblíbeného receptu na chleba jen tak podle oka
jen místo chleba jsem dělala dalamánky

a místo klasického droždí používám přímo chlebový kvásek
který se dá u nás koupit v každé malé pekárně
a který se hlavně používá pro vaření kysela
také ho děláme a jíme rádi
naposled jsme ho měli teď v sobotu na chatě jako polívku




já jsem si kvásek koupila jen jednou
a dál už se ten svůj " přiživuji " podle potřeby

ale nezoufejte
i s obyčejným droždím dalamánky dost dobře upečete a budou vám chutnat také
je teda pravda, že dřív jsem na pečení chleba a pečiva raději používala hlavně sušené droždí
oblíbila jsem si ho víc než to " kostičkové"

tak a teď už na ten recept

na 6 dalamánků budete potřebovat :

nejdřív tedy na kvásek :
1/2 kostky droždí nebo 1/2 pytlíku sušeného droždí
1/4 lžičky cukru
1 lžíci hladké mouky
3 lžíce vlažné vody


těsto :

40 dkg hladké mouky
1 lžičku soli
1 lžičku kmínu
1 lžíci oleje
200 ml vlahé vody

vzešlý kvásek smícháme se vším potřebným
vypracujeme hladké těsto
a dáme ho kynout minimálně na 1 hodinu
během kynutí parkrát těsto " prohodíme"

vykynuté těsto pak ještě propracujeme
a tvoříme dalamánky / my jich tedy z tohodle množství máme 6/
ty potom necháme ještě na plechu asi 15 minut kynout

pečeme asi 35 minut na 190 stupňů / ale respektujte vaší troubu a velikost dalamánků/
a během pečení 3 x potřeme vodou smíchanou s octem

a když je upečeno tak si můžete pochutnat na této dobrotě


a

tady máte ještě odkaz na naše
Slunečnicové dalamánky s cibulkou





tak ať Vám všem moc chutnají

za nás všechny od nás z hor





 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jackelin Mandragor Jackelin Mandragor | E-mail | Web | 30. května 2014 v 6:30 | Reagovat

Vypadají krásně! :)

2 Iva K. Iva K. | E-mail | 30. května 2014 v 7:03 | Reagovat

Dobré ráno paní Šárko,
velice Vám děkuji za recept, chystám se péci už zítra. Ráda se dívám a hlavně si beru inspiraci z Vašich stránek. Všechno moc chutná. Jezdíme do Mladých Buků. Tento kraj dobře znám. Přeji krásný víkend a hlavně ať se všechno daří dle Vašich představ.
Pozdrav z Prahy posílá Iva ☺

3 Alča Alča | 30. května 2014 v 7:58 | Reagovat

Ahoj Šárko, tak já se přiznám, že bez váhy péct neumím ;-) a nemám ráda tu digitální, když dojdou baterky jsem v háji :-D jinak dalamánky voní až k nám :-P máme tady zataženo a docela chladno :-( rodinko přeji krásný víkend a mějte se moc hezky :-)  :-)

4 Marie Marie | 30. května 2014 v 8:22 | Reagovat

Zdravím,tak jsem si oba recepty napsala a zítra je taky upeču :-) děkuji za všechny vaše dobroty, kterýma nás zásobujete mám jich od vás tak na malou kuchařku :-) a vše je moc dobré přeji sluníčkový víkend na zahrádce a pozdrav Verunce :-)

5 Milča Milča | E-mail | 30. května 2014 v 9:43 | Reagovat

Dobrý den,díky za recepty,chleba i dalamánky vypadají lákavě.Nevím proč ale mně vždy chleba při pečení nahoře popraská,zkoušela jsem několikrát ten co kyne přes noc,chuťově je dobrý ale praskne :-( .A koukám ze včerejška tady máte samé dobré zprávy,Lukáš,kytičky,galanterie to je vidět a moc to Verunce i Vám přeju že bude vše brzy zase v pořádku a už se moc těším na Verunčino povídání :-PMějte u Vás všichni krásný den :-)

6 Aťka Aťka | 30. května 2014 v 10:26 | Reagovat

Díky moc za recept, ráda vyzkouším, kyselo také moc rádi vaříme :-P
Mějte moc pěkný , nejlépe sluníčkový víkend :-)

7 Šavrda Šavrda | 30. května 2014 v 12:14 | Reagovat

ahoj Šári! :-)
Tak to musíme vyzkoušet! :-)
Dalamánky mám moc ráda, jediné, co mi na nich z obchodu vadí, tak to množství soli a kmínu navrchu. :-)
Jinak je zbožňuji! :-)
Můj starší bratr také doma dcerkám peče dalamánky a dělá je ze starého chleba! :-)
Recept neznám. :-)

Šári tak se mějte moc hezky a pozdravuj Verunku. :-)
Ahooooooooooooooooooj! :-)

8 Jitka Jitka | Web | 30. května 2014 v 17:09 | Reagovat

Píšu sem, aby to bylo hned navrchu. Dnes přišla obálka se samolepkami, moc děkuji za zaslání. Adámek bude mít z plyšáka určitě obrovskou radost.
Jen jsem nenašla adresu, myslela jsem, že bych Verunce poslala něco pro radost jako poděkování,vždyť ona rozdává tolik radosti i nám, cizím lidem

9 Šavrda Šavrda | 30. května 2014 v 17:59 | Reagovat

ŠÁRI!!! zrovna jsem otevřela obálku! Moooooooooooooooooc děkuji!!!! vy jste holky hodné! Strašně moc moc vám děkuji! :-) Asi hned zítra si tam pro ně skákneme! Děkuji děkuji a přeji krásný zbytek dne. :-)
ahoooooooj! :-)

10 Zuzana Zuzana | E-mail | 30. května 2014 v 18:56 | Reagovat

Ahoj Šárko, zdravím všechny do hor. Děkuji za recepty a mohu poprosit o postup, jak pracuješ s kváskem? Jak často se z něho musí péct, zda jde uchovat několik dní v "zakonzervovaném stavu".....Děkuji předem a hezký víkend. Doufám, že brzo napíše i Verunka a že bude mít spoustu nových fotografií. Budu se těšit. ahoj všem do hor a mávám a mávám...Zuzana

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama