Vařený chřest se sýrovou omáčkou

2. června 2012 v 6:00 | verunnka |  Saláty
Zeleninová jídla jsou u nás dost oblíbená a protože už nastalo i chřestové období, tak jsme ho v týdnu měli k večeři.
Jídlo to je rychlé, jednoduché a delikatesní

Chřest mamka vaří i do těstovin s kuřecím masem a se sýrovou omáčkou, ale to si napíšem někdy jindyMrkající

dnes potřebujete :
chřest
kousek citronu
sůl

na omáčku :
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
300 ml mléka
150 g nastrouhané nivy, nebo jakéhokoliv výrazného sýra
súl, pepř
chřest oloupeme, odřízneme spodní část a dáme vařit do osolené vody s kouskem citronu / to aby zůstal bílý/.
Můžete ho vařit pěkně vcelku svázaný do " otýpek asi po pěti" nebo pro ty pohodlné , jako jsme my s taťkou si ho nejdřív pokrájíte na menší kousky a pak dáte vařit.
Vaří se asi 15-20 minut, musíte ochutnávat jestli už je, aby jste ho neměli zas moc měkký. To ochutnávání se líbí mamce, protože ona ho jen tak vařený , klidně i bez té omáčky může, no tak jsem ji chodila hlídat,aby zas neochutnávala moc často a aby zbylo i na nás s taťkou Smějící se
omáčku uvaříte takhle :
V kastrolku necháte rozpustit máslo, zasypete moukou, prosmahnete a zalijete mlékem. Přidáte nastrouhaný sýr a vaříte pozvolna asi 15 minut, přičemž je nutné častěji promíchávat, aby byla pěkně hladká a nepřipálila se.
Omáčku dochutíme solí a pepřem a přeléváme s ní porce vařeného chřestu.
a můžu vám říct, že to je velká dobrota S vyplazeným jazykem
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Šavrda Šavrda | Web | 2. června 2012 v 11:11 | Reagovat

Ahoj verí!
Tak tomu opravdu věřím. ;-) Strašně dlouho bych chtěla chřest ochutnat. A hrozně se mi na něm líbí, že se má vařit tak, aby ještě křupal! nemám ráda rozvařenou zeleninu, ale pěkně křupavoučkou. Jinak bych mohla zeleninu jíst pořád. :-) Páni, recept opisuji a budeme muset s mamčou navštívit obchod se zeleninou! Ještě je zelený chřest, ale co čtu, tak více je oblíbený ten bílí. Mohu ze zeptat, jak by jsi chuť chřestu popsala, co ti tak nejvíce připomíná? :-)

2 Alis Alis | Web | 2. června 2012 v 14:12 | Reagovat

Ahoj Verunko, tak se musím přiznat, že chřest jsem ještě nikdy nejedla. Pořád k to mu sbírám odvahu ;-)

3 Eva Eva | 2. června 2012 v 16:48 | Reagovat

Ahoj Very,šparglu mám rada,ale moc ju nerobím lebo okrem mna ju doma nikto nezje. :-) Ale toto vaše mnamíčko vyzerá veľmi dobre. :-)

4 Very Very | 2. června 2012 v 21:25 | Reagovat

[1]: ahoj Šári,
my jsme se taky dřív chřest "báli" vařit, pak to jednou mamka zkusila a už u nás zdomácněl.Šári a chutná asi jako hodně jemná kedlubna, ale ještě jemněji. :-P

5 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 3. června 2012 v 17:26 | Reagovat

Na zahradě nám roste něco podobného chřestu ( prý to snad i chřest je ) , ale nějak nemám odvahu to ochutnat . Ale teď už je to moc veliké , má to lístky a větvičky , vypadá to trochu jako asparágus , ale venkovní . Také to podobně kvete a když to má plody , tak to jsou malé červené bobulky ( stejné jako ten asparágus ). Někdo tvrdí , že prý to je chřest , ale muselo by se to sklízet dost časně zjara .Ono to tak i vypadá když to leze ze země , ale brzy se to větví .
Já osobně bych asi chřest ochutnala , nikdy jsem nevařila ani nejedla , ale jestli bych pochodila u rodiny , to vážně nevím . :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama