velikonoční jidáše-recept

8. dubna 2011 v 17:42 | verunnka |  Recepty
Polohrubá mouka 1kg,
droždí 30g,
mléko vlažné 250ml i více,
máslo 120g,
cukr krupice 100g,
žloutky 2,
sůl.
Vejce 1ks na potření,
(pečící papír),
medVelikonoční jidáše

Z trochy mléka,mouky,lžičky cukru a droždí připravíme kvásek,který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli,přidáme máslo a žloutky utřené do pěny,podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme kynout na teplém místě.
Z těsta si nakrájíme kousky,zakulatíme,uděláme tenké válečky (asi jako ukazováček),asi 20cm dlouhé a stáčíme do spirálek což je typický tvar jidášů,nebo do esíček uzlů,kuřátek,...
Klademe je na pomaštěný plech nebo na peč.papír,necháme ještě mírně vykynout,potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.Po upečení ještě horké potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem.Kdo ho nerad, posype jidáše moučkovým cukrem.
.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama