vizovické těsto-recept

1. listopadu 2010 v 13:25 | verunnka |  Recepty





Vizovické pečivo se poprvé začalo péct ve Vizovicích nedaleko Zlína na přelomu 19. a 20. století, a to v pekařské rodině Lutonských. Tehdy se figurky a ozdoby z tohoto těsta prodávaly na jarmarcích a trzích a chudí lidé je kupovali dětem na hraní nebo na zkrášlení vánočních stromků. Ale vizovické pečivo není jenom střípek minulosti, dodnes se v mnoha rodinách peče a drahocenné recepty se předávají dále. Vizovické pečivo jemně ozdobí třeba vánoční stromeček nebo chvojí ve váze. Drobné ozdůbky přivázané k zabalenému vánočnímu dárku nebo k novoročnímu přání určitě přinesou štěstí. A vizovickým pečivem můžeme také ozdobit i štědrovečerní stůl, třeba zapleteným kroužkem na ubrousky.
    

1.
250 g hladké mouky
2. 1 dl vody
3. mísa
4. vařečka
5. sklenička
6. nůžky
7. hřebínek
8. nožík
9. vykrajovací formičky na cukroví
10. celý pepř
11. slámka
12. tenká stužka nebo provázek
13. vajíčko a mašlovačka  

1.
Do mísy nasypeme mouku a v hromádce mouky vyhloubíme důlek, do kterého po částech nalijeme vodu. Pečlivě a vytrvale zpracováváme těsto asi hodinu, až nám vznikne tuhá hmota. Uhnětené těsto zabalíme do igelitového sáčku a v ledničce ho necháme asi šest hodin odležet. Jakmile uplyne určená doba vybalíme těsto a nožem ho rozřízneme. Potom se přesvědčíme, zda-li je těsto uvnitř na dotek hladké. Zjistíme-li, že těsto je plné hrudek, musíme ho ještě jednou zpracovat.
    
2. Máme-li těsto ve správném stavu, můžeme začít s vlastním modelováním a vykrajováním. Těsto necháme v igelitovém sáčku, aby nám neoschlo a vždy si odkrojíme jen takový kousek, který budeme zrovna potřebovat. Skelnička nám dobře poslouží k vyválení placek, z kterých potom můžeme formičkami vykrajovat různé tvary. Zdatnější se mohou vrhnout na vlastní modelování. Špičkou nůžek nebo hřebínkem se na těstě dá vyznačit různé vroubkování. Nůžkami se těsto také různě nastřihává. Potřebujeme-li na sebe přilepit dva kousky těsta, musíme spoj nejdříve lehce navlhčit vodou. Pepřem můžeme vytvořit třeba očička zvířátek a slámka nám poslouží k propíchnutí otvoru k zavěšení. Nám se povedlo vytvořit jednoduchý zapletený kroužek se třemi lístky na sepnutí ubrousků.
    
3. Všechny hotové ozdůbky položíme na nemastný plech a tam je necháme na tři hodiny oschnout. Chceme-li mít ozdoby hezky lesklé, rozšleháme vajíčko a všechny ozdoby natřeme. Pro větší lesk můžeme natírání za půl hodiny zopakovat. Potom dáme plech s ozdobami do trouby a pomalu je sušíme při 50°C asi tři hodiny. Vyšší teplota by mohla způsobit bobtnání těsta. Po upečení a vychladnutí můžeme otvory v ozdůbkách provléct provázek nebo stužku a ozdobu zavěsit.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Těšíš se na Vánoce ?

ano 76.7% (518)
ne 23.3% (157)

Komentáře

1 alenka15987788 alenka15987788 | Web | 4. listopadu 2010 v 11:57 | Reagovat

SUPER COOL HUSTE :D

2 alenka15987788 alenka15987788 | Web | 23. listopadu 2010 v 16:30 | Reagovat

Dobréé ^^

3 kaci kaci | E-mail | 23. října 2015 v 13:55 | Reagovat

je to super moc děkuji za radu :-)  :-)  :-D  :-D

4 cialis cialis | E-mail | Web | 12. dubna 2016 v 17:41 | Reagovat

Hello!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama