Svatomartinská husa

4. listopadu 2010 v 13:48 | verunnka |  Recepty

Příprava

Husu dobře obereme od brk a chloupků. Nejlepší je zbytky opálit nad ohněm (na sporáku nebo kuchyňským zapalovačem). Vybereme z ní droby, které spolu s celou husou řádně omyjeme. Dále pak huse odstřihneme v kloubech křídla, odřežeme přebytečný tuk a krk. Dobře vše osolíme a okmínujeme (i husu zevnitř!).

 Načistíme si cibuli a nakrájíme ji na větší kousky. Jablka si také očistíme, oloupeme a vyjmeme jádřince. Tři jablka si nakrájíme (4tvrté jablko si odložíme bokem) na středně velké kousky stejně jako cibule. Pak smícháme jablka a cibule s nasekanou natí petrželky a vycpeme nádivkou husu. Zbylou nádivku rozložíme kolem husy a na ni naklademe zbytky husy (křidélka, vnitřnosti a odřezky tuku a krku, ať má husička hodně výpeku, protože bez toho by to nebylo ono). Pak už jen jemně propícháme vidličkou kuse kůži, ať při pečení vytéká tuk (pozor, nepropichujte až do masa! Husa by byla příliš suchá!). Přikryjeme alobalem nebo víkem od zapékací mísy a pečeme dvě hodiny při 180-200°C. Po celou dobu husu podléváme výpekem a sem tam ji ještě propícháme kůži. Po dvou hodinách víko nebo alobal sejmeme a dopékáme do křupava, až je husa správně vypečená (cca další hodinu), ale nezapomeňte často polévat vypečenou šťávou.
Mezitím, co bude husa v troubě, nakrájíme si najemno červené zelí a přidáme k němu na jemno nastrouhané zbylé jablko. Podlijeme vínem a trošičkou vody. Osolíme a okmínujeme. Až je zelí měkké, opět zkusíme dochutit kmínem nebo solí a pro lepší chuť přidáme tak cca 4 lžíce výpeku z husy (pokud máte doma kus slaninky, vyškvařte ji a přihoďte do zelí, je to lepší).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Emgi Emgi | Web | 4. listopadu 2010 v 13:59 | Reagovat

Ahoj promin ze otravbuju ale je továžně dulezity (tohle neni na zadnou blogarskou soutez)  prosíím nemohla bysi hlasovat pro naše kluky v soutezi http://soutez.doma.nova.cz/allkiki# byla bych ti hrozne vdecna ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama