perníčky na stromeček

29. října 2010 v 18:05 | verunnka |  Recepty
Tyto perníčky je vhodné péct s předstihem, nejlépe už v říjnu, zůstávají dlouho tvrdé. Díky tomu však na stromečku pěkně drží.

50 g hery
100 g medu
3 vejce
250 g moučkového cukru
1 lžičku jedlé sody
1 balení perníkového koření
1-2 lžíce kakaa
650 g hladké mouky


50 g hery a 100 g medu rozpustit a nechat vychladnout

3 vejce, 250 g moučkového cukru, 1 lžičku jedlé sody a 1 balení perníkového koření - ušlehat, poté přidat vychládlé rozpuštěné máslo a med

1-2 lžíce kakaa a 650 g hladké mouky smíchat

Zpracovat těsto, aby bylo dobře smísené. Nechat minimálně 3 DNY odležet v igelitovém sáčku v chladnu na parapetu (například v místnosti, kde se netopí).

Po třech dnech vykrájet tvary z asi 0,5 cm silné placky a péct v horké troubě (el. trouba 3-5 min./225 stupňů).
Po upečení hned za horka potřít perníčky rozšlehaným vajíčkem s troškou cukru moučka (nebo žloutek+trocha vody+cukr) a včas udělat dírky pro zavěšení (špejlí).
na polevu:
15 g cukru moučka
1 bílek
1 lžička citronové šťávy
popř. škrob (není nutný)
15 dkg cukru moučka (minimálně 3x prosít na jemném sítku!!!), 1 bílek a 1 lžička citronové šťávy (pokud máme, můžeme přidat na špičku lžičky škrob, ale není nutný).

Šleháme tak dlouho (asi 3 minuty), až bude poleva hladká a bude se táhnout na nit.

Když je poleva hotová, přikryjeme ji vlhkou utěrkou, jinak by oschla a drobila by se do zbylé polevy a ucpávala pytlík na zdobení. (Nejvíce se mi osvědčil pevný sáček s tzv. "zipem" na uzavření. Poleva z něj neleze ven a dá se do něj udělat sympaticky malá dírka.)

Nu a potom zdobíme - fantazii se meze nekladou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama