křížaly z jablíček

6. října 2010 v 14:44 | verunnka |  Péče o zdraví
Jablka jsou velkým zdrojem vitamínu C, který je důležitý pro naši imunitu. Červená jablka obsahují mnohem více vitamínu C než zelená. Jablka jsou málo kalorické a mají vysoký obsah fruktózy, která se vstřebává pomaleji a napomáhá tím udržovat v krvi stálou hladinu cukru. Naše babičky používali jablka jako lék proti zácpě a zase dušená jablka pomáhají proti průjmu. 
  Sušená jablka - křížaly jsou oblíbená již od dávných dob. Už Egypťané oceňovali jejich trvanlivost. Jablka byla jednou z plodin, kterou tenkrát vysadili jako první. Sušení je vlastně nejstarší způsob konzervace. Ve Středověku navlékaly hospodyně sušená jablka na šňůru. Vysušením se totiž přírodní cukry koncentrují a sušená jablka jsou vysokým zdrojem sacharidů, které se velice rychle přeměňují na energii, a to je výborné třeba pro sportovce. Sušená jablka nám také dodávají mnoho vlákniny a železo, ale vitamin C se bohužel při sušení ztrácí. Dopřávejte si tedy do sytosti jablek a křížal, jsou velice zdravé, i když v sušené formě kalorické.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama