léčivé účinky šípků

23. září 2010 v 12:37 | verunnka |  Péče o zdraví
Šípky (latinský název pro toto léčivo je Fructus cynosbati) jsou souplodí nažek (plody růže jsou totiž nažky). Mají vysokou hodnotu vitamínu C a A, obsahují i vitamíny K, PP, B1 a B2. Patří do čeledi růžovitých, což patřičně dokládají jejich pichlavé, svědění vyvolávající štětiny přidržující nažky, které jsou uvnitř. Šípkový keř uvidíte v plném květu na začátku léta, v červnu a červenci, šípky se pak dostaví na podzim, obvykle během září.


Využití v medicíně a kuchyni


Jejich příznivé působení popisuje už anglosaský herbář z 11. století, šípky bývaly nedílnou součástí lidového léčitelství.
Z dužniny souplodí této rostliny připravíte oblíbený šípkový čaj, který je v zimním období cenným zdrojem vitamínu C. Z  plodů lze vyrobit víno, šípkovou marmeládu a nebo sirup. Sirup se dříve vyráběl i z korunních plátků růží, pomáhal prý při horečkách a ledvinových chorobách. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní.
Nejlepší období pro sběr šípků je po prvním mrazíku, kdy jsou plody nejsladší. Sbírat se mají vyzrálé a dobře vybarvené šípky bez stopek.
Po vyluhování čaje může jemné chmýří ze semen vyvolat svědění sliznic v ústech a v krku, proto by se ke scezení mělo použít co nejjemnější sítko.
Ze šípků se připravuje také šípková omáčka, podávaná např. ke kančímu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Tomanec Tomanec | E-mail | 3. října 2014 v 13:59 | Reagovat

Nekde piši ze šipky přejite mzazem ztrácí vitminy a vy pišeteopak tak nevim co je spravne

2 mrnobo mrnobo | E-mail | Web | 21. září 2018 v 2:40 | Reagovat

<a href=http://camadian-pharmacya.com>buy viagra internet</a>  
viagra generika online kaufen schweiz http://canadian-pharmacya.com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama