historie brambor

28. září 2010 v 14:40 | verunnka |  Zajímavosti a webcamery
Pravlastí brambor je jižní Amerika, konkrétně její západní část v oblasti dnešního Peru. Mořeplavci a dobyvatelé nového světa se s nimi poprvé setkali v říši Inků, u kterých byly hlavní potravinou, připravovali z nich polévky, chléb a uchovávali je i sušené. Také byly a to je docela zajímavé, součástí náboženského kultu. Roku 1565 dostal větší zásilku brambor z peruánského města Cuzco španělský král Filip II.

Jako největší ochránce katolické víry je coby nebývalou vzácnost poslal nemocnému papeži a ten je daroval svému oblíbenci, nizozemskému kardinálovi. Od něho se dostaly k prefektovi belgického města Mons, Filipu de Sirvy a od něho ho dostal roku 1588 botanik Clusiu, který je pak pěstoval ve vídeňských botanických zahradách.



Druhou cestou se brambory dostaly do Evropy přes Anglii a Irsko. Dovezli je sem dva slavní mořeplavci Waltr Ralegh a jeho známější kolega sir Francis Drake. V Irsku se rozšířily velmi rychle, protože má přibližně stejné klima jako jejich země původu! . Jako s kulturní plodinou se s nimi můžeme setkat již asi v polovině 17. století. Pod pojmem "Irské brambory" dokonce vstoupily i do dějin ekonomiky. Ale to sem nepatří. A z Anglie se rozšířily do Severní Ameriky, kam se vyvážely do vznikajících kolonií.

U nás se s nimi poprvé setkáváme už roku 1623, na stole významného českého velmože Viléma Slavaty. Dostal je od jindřichohradeckých františkánů, kteří je pěstovali ve svých zahradách jako vzácnou zeleninu a považovali je za cenné dary.V průběhu 17 století se postupně rozšiřovaly v klášterních, šlechtických i měšťanských zahradách a nacházely stále větší uplatnění.

Podle tehdejších doporučení se měly sázet o sv. Markovi, tedy 25. dubna, společně s ostatními "vlašskými zrostlinami" jako jsou například melouny nebo fíky. Puncu vzácnosti a neobyčejnosti se zbavily až v druhé polovině osmnáctého století, a zejména v období hladomorů roku 1805 a 1806, kdy se rozšířily návrhy, jak z brambor připravit mouka a chléb. V druhém a třetím desetiletí 19. století už zdomácněly v Čechách úplně. Jejich biologická hodnota je všeobecně známá, v minulosti zabránily nemocem ze špatné výživy, nesporně zlikvidovaly kurděje a jak jsme již zmínily, úspěšně zabránily hladomorům.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama