jahody jako lék

15. června 2010 v 15:51 | verunnka |  Péče o zdraví
Počátky pěstování jahodníku (Fragaria), který patří do čeledi rostlin růžovitých, spadají do 14. století v jižní Francii. Velkoplodé jahody se však objevují až od 18. století, kdy se začalo s jejich křížením. Přestože pro léčitelskou praxi se užívá planý lesní jahodník (zejména listy, ale i kořeny a plod), je pěstovaná jahoda z hlediska zdraví velmi cenným ovocem.
Z našeho domácího ovoce má nejvyšší obsah manganu, bez kterého není možná dobrá funkce enzymů látkové výměny. Vysoký obsah kyseliny salicylové s protizánětlivými účinky pomáhá při artritidě.

Draslík a třísloviny přispívají k čištění organismu. Železo v jahodách blahodárně působí na ty, kteří trpí chudokrevností a poruchami krvetvorby. Červená barviva antokyany, bohatá na karoten, pomáhají pleti vyrovnat se s volnými radikály a ultrafialovým zářením.
Až 90 % vody a řada přírodních kyselin pomáhají v boji s ledvinovými a močovými kaménky. Jahody mají také antibakteriální účinky; jejich konzumace se doporučuje při akné. Vysoký obsah zinku, který v těle reguluje sekreci hormonu testosteronu, může mít vliv na sexuální naladění.
Přestože jahody si dnes můžeme koupit téměř po celý rok, měli bychom se mimosezónním plodům raději vyhýbat.
Při jejich pěstování (zejména ve sklenících) není vyloučeno  používání nejrůznějších pesticidů, fungicidů, herbicidů, stimulátorů růstu a hnojiv.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Fon Fon | E-mail | Web | 1. října 2011 v 0:49 | Reagovat

Pravdu díš....:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama