grilování a marinády na maso-recepty

28. dubna 2010 v 9:57 | verunnka |  Recepty

Marinovaná žebírka


1 kg hovězích žeber

Marináda:
Šťáva z poloviny citrónu, 3 lžičky oleje, 1 lžička kečupu, ½ lžičky cukru, stejné množství papriky a tymiánu, špetka soli a čerstvě mletý pepř.
Smíchejte přísady a vzniklým nálevem potřete maso,  překryjte a uchovejte na chladném místě po dobu několika hodin nebo nejlépe přes noc. Odsajte přebytečný nálev a pečte na středím ohni po dobu 1 ¼ a 1 ½ hodiny a to buď na rožni nebo na roštu. Pokud se rozhodnete použít mřížku, občas maso otočte.


Grilovaná vepřová žebírka


1kg vepřových žebírek nebo kotlet

Marináda:
2 lžíce oleje, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 stroužky česneku, pepř, 3 lžíce bylinek (bazalka, estragon, saturejky, petrželka), sůl
Smíchejte přísady a do vzniklého nálevu ponořte maso tak aby bylo celé schované v nálevu, pokud je nálevu málo stačí dolít jen olej,  překryjte a uchovejte na chladném místě po dobu několika hodin nebo nejlépe přes noc

Grilované vepřové plátky


vepřové plátky, olej, pepř, sůl, oregano, citrónová šťáva
Plátky libového vepřového naložíme na hodinu do směsi oleje, pepře, soli, oregana a citrónové šťávy. Poté vložíme na rošt a grilujeme po obou stranách. Přitom potíráme zbylou směsí oleje a přísad. Můžeme pokapat bílým vínem.
Servírujeme se studenou omáčkou vyrobenou z bílého jogurtu smíchaného s česnekem a drobně nakrájenou cibulkou

Špíz


Na grilovací jehlu napichujte střídavě kousky vepřového masa, slaniny, česneku a cibule. Grilujte až je maso propečené dle Vaší chuti.
Pozor: Kombinujte jen takové druhy masa, které se dělají přibližně stejnou dobu. Vepřové s uzeninou, hovězí se slaninou. Nikdy nelze kombinovat např. rybu a uzeninu.

MARINÁDA NA MASO


2dcl oleje, 1 palička česneku, 2 středně velké cibule, 2-3 druhy koření po 1/4 balíčku (dle vlastní chuti), 3dcl piva

Postup
Maso nakrájíme na vetší plátky a osolíme, položíme do marinády kde necháme tak asi 3-4 odležet, potom maso ugrilujeme. Mezi grilováním můžeme maso potírat (dle libosti chuťových buněk)

HARISA


1kg kapii, 1kg cibule, 1kg rajčat, 10dkg cukru, 1 deci octa, 1 deci oleje, 5 a více feferonek (podle chuti),1ks nakladač(DEKO)

Postup:
zeleninu pomeleme, přidáme vše ostatní a vaříme 1/2 hod. (podle hustoty i déle), pak vše rozmixujeme a dáme do sklenic a zavaříme.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama