Zajímavosti o javorovém sirupu

11. ledna 2010 v 20:45 | verunnka |  Zajímavosti a webcamery
Javorový sirup se vyrábí z mízy speciálních druhů javorů, které se na jaře navrtávají a šťáva z nich se sbírá. Pak se sváří do hustého sirupu a na jeden litr husté tekutiny je potřeba až čtyřicet litrů této šťávy. A výroba takového množství mízy trvá jednomu stromu 4-6 týdnů.


Nejlepší přírodní sladidlo

Tento sirup má svoji charakteristickou chuť a je považován za jedno z nejlepších přírodních sladidel vůbec obsahujících glukózu a sacharózu.

Navíc obsahuje i spoustu cenných látek. Našemu tělu je schopen dodat mnoho vápníku, manganu, hořčíku či draslíku. Dále obsahuje celou řadu vitamínů B a některé aminokyseliny.

V kuchyni

Použití je velmi rozmanité a využívá jeho příjemné chuti. Nejlépe se uplatní na palačinkách či vaflích. Sladí se jím koláče, používá se na zdobení zmrzlinových pohárů, ale i do čaje. Míchá se s máslem, čímž vzniká sladká pomazánka na pečivo. A použití je samozřejmě možné i ve slané kuchyni, k marinování masa či do omáček. Javorový sirup je vlastně použitelný téměř všude tam, kde med.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama