rajčata - zdroj vitamínů

8. července 2009 v 17:19 | verunnka |  Péče o zdraví
Rajčata patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě, pochází z Peru a Ekvádoru a do Evropy se dostala v 16. Století. Rajčata se pěstují jako tyčkové a keříčkové, s celou škálou různých velikostí, tvar a barev.
Tato zelenina má nízkou energetickou hodnotu, je v ní mnoho vitaminu C, provitaminu A, dále pak niacin, vitaminy B, E, K, draslík, fosfor, vápník, hořčík. Má antibakteriální účinky, působí močopudně, pomáhá při ateroskleróze a tukové degeneraci jater. Obsahují lykopeny- karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny také propůjčují rajčatům červenou barvu, právě proto jsou nedozrálá rajčata na tuto látku poměrně chudá. Dále se v rajčeti nachází tyramin, což je látka, které působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

Účinky na organismus:

  • podporují tvorbu hemoglobinu
  • pomáhají revmatikům a diabetikům
  • působí preventivně proti infekcím
  • starají se o zdravou pokožku
  • zlepšují náladu
  • podporují spánek
  • posilují srdce
  • povzbuzují tvorbu hormonů
  • odstraňují zácpu
  • chrání sliznice v celém těle
  • chrání proti rakovině prostaty
Rajčata bychom měli konzumovat nejlépe s trochou oleje, protože tak naše tělo může lépe vstřebat karoteny a jiné cenné substance rozpustné v tucích. Pro některé osoby je slupka těžko stravitelná, proto rajčata nejprve přelijeme horkou vodou a pak slupku snadno stáhneme.
Vědecké studie ukázaly, že riziko vzniku rakoviny prostaty je o plnou jednu třetinu nižší u těch mužů, kteří pravidelně konzumují rajská jablka nebo rajský protlak či kečup ve srovnání s těmi, kdo tyto pokrmy nejedí. Muži, kteří konzumují desetkrát či vícekrát za týden nějaký produkt z rajčat, měli signifikantně nižší výskyt - 0 34 procent - vysoce zhoubných, invazivních rakovin prostaty ve srovnání s těmi, kdo jedli produkty z rajčat pouze dvakrát týdně.
Důvodem je zřejmě vysoká hladina antioxidantů v rajčatech. Byla v nich zjištěna substance lykopen, která zřetelně zpomaluje stárnutí prostatických buněk, a tím oddaluje vznik rakoviny. Lykopen je jedním z řady karotenoidů, známých svými antioxidačními vlastnostmi. Jejich základní funkcí je napojovat se na volné radikály tak, že mohou být následně zneškodněny a vyplaveny z organismu. Zamezují tak jejich negativnímu účinku ve smyslu poškození buněk a buněčných chromozomů
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 MrS.šTĚpUlÉé MrS.šTĚpUlÉé | Web | 8. července 2009 v 17:23 | Reagovat

mnam rajčqata

2 JOJO JOJO | Web | 8. července 2009 v 17:26 | Reagovat

http://cesko-slovenskasuperstar.blog.cz/

3 AndrejQa AndrejQa | Web | 8. července 2009 v 17:29 | Reagovat

miluju rajčátka :O)

4 Audrey Audrey | Web | 8. července 2009 v 17:30 | Reagovat

rajčááátka---mňam!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama